Już w nadchodzącym tygodniu, dokładnie w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, przypada jakże słodkie święto TIRAMISUDAY .
Z tej okazji nasi uczniowie na co dzień odkrywający tajemnice kultury i języka Dantego podjęli wyzwanie i przystąpili do kulinarnej akcji przygotowywania tiramisù.
W ponad 50 domach na stole pojawił się deser na bazie biszkoptów, jajek, włoskiego likieru amaretto, kawy i serka mascarpone, czego dowodem są wykonane filmiki i nadesłane zdjęcia.
Jednak czy wszyscy kochający tiramisù znają historię tego włoskiego deseru?
Okazuje się, że wszystko zaczęło się w Trieście – stolicy regionu Friuli Venezia-Giulia na północy kraju. Pierwotny przepis był przez 70 lat sekretem szefa kuchni – wynalazcy deseru pracującego w swojej restauracji “Al Vetturino” w Gorizia na przełomie lat czterdziestych i pięćdziesiątych XX wieku. Jego receptura zdecydowanie różniła się od tej, którą my stosujemy na co dzień. Był bowiem serwowany w pucharkach z kremem zabajone, bitą śmietaną, biszkoptami nasączonymi w likierze Marsala i posypane kakao.
Z kolei drugi przepis jest datowany na koniec lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Autorką tej słynnej wersji tiramisu w naczyniu żaroodpornym jest kucharka Hotelu Roma w Tolmezzo – Norma Pirelli. Jej receptura opierała się na podłużnych biszkoptach zwanych we Włoszech jako savoiardi, nasączonych kawą z kremem mascarpone.
15 lipca w Miejskiej i Powiatowej Bibliotece w Raciborzu miał miejsce wersnisaż trzeciej wystawy prezentującej…
W dniach 1-6 lipca 2024 r. w Dublinie pani Agnieszka Bedrunka-Ignac, nauczyciel języka angielskiego w…
WAŻNE - ZDJĘCIE DO LEGITYMACJI! Do 18 lipca 2024 r. do szkoły należy dostarczyć podpisane…
Drodzy Maturzyści! We wtorek 9 lipca 2024 o godz. 11.30 w sali nr 2 będziecie…
24 czerwca w Miejskiej i Powiatowej Bibliotece Publicznej w Raciborzu otwarto drugą z czterech wystaw…
21.06.2024 r. nadszedł czas, aby zakończyć rok szkolny oraz podsumować sukcesy naukowe uczniów nagrodzone świadectwem…